Menig stedeling kent het wel, zo rond augustus en september kleurt de stad ineens een bepaalde kleur. Een gloed verse moed en aankomend talent kleedt zich met een trui in de kleur van de uni. Door het jaar heen ebt dat wat weg, maar er is altijd wel een verdwaalde linkse eind-dertiger die de trui nog draagt. Waarom zijn we zo fan van de universiteitstrui?
Een nieuwe fase
Je hebt je middelbare school afgerond en gaat studeren aan de universiteit. Een nieuwe levensfase gaat in. Je verlaat je milieu waar de afgelopen jaren thuis hebt gevoeld en ruilt deze in voor de grote stad. Het onbekende waar je niemand kent, nog niks vertrouwd is en waar je voor het eerst op jezelf gaat wonen. Je leert een hoop nieuwe mensen kennen, maar nog niemand ken je echt door en door. Hoe doorbreek je zo’n situatie?
Tijdens de introductieweek zie je veel ouderejaars in kleding van de universiteit lopen. Zij zijn jouw begeleiders en worden intro-papa en mama genoemd. Naar de twee personen die jou de afgelopen 18 jaar vertrouwen en zekerheid gaven. Een beetje vertrouwen door gelijke kleur kleding is dan ook wel een fijn gevoel.
In-groep en uit-groep
De uni biedt een universiteitstrui te koop aan. Een simpele hoodie in een felle kleur maar met het logo van de uni er op. Deze trui moet jou direct op emotioneel gelijk niveau tillen. De intropapa en mama staan niet meer boven jou, jullie zijn gelijk. Zoals gevangenen in een gevangenis, kinderen in een schooluniform in het VK en jij later in je driedelig pak in de kantoorstuin. Het zorgt ervoor dat jij gelijk binnen de in-groep behoort. In sociale psychologie is de in-groep een sociale groep met wie een persoon zich identificeert als lid. Een lid ontleent zijn sociale identiteit hieraan. Op InfoNu.nl lees je meer over sociale categorisatie.
Dat betekent ook dat je de universiteitstrui niet meer uit kunt doen. Als je naar de supermarkt fiets, een ommetje maakt of als je naar je studiegenoten gaat. Je draagt jouw unitrui altijd! Deze trui uitdoen zou betekenen dat je niet meer deel uitmaakt van die groep aan de universiteit. Aan de buitenwereld kun je niet meer laten zien dat jij aan de universiteit studeert en dat jij het helemaal gemaakt hebt. Je verdwaalt in gewone kleding in de mensenmassa van het normale volk. Je bent niet meer uniek, je behoort voor de truidragers tot de uit-groep…
Welk signaal geeft zo’n trui af?
Moet zo’n trui in de ogen van de drager zo’n signaal afgeven? Dat jij het geschopt hebt tot het superieure studeren aan de universiteit. Dat jij daarbij hoort en niet een ‘gewoon’ persoon bent. Of is dat slechts het gevoel wat zo’n trui oproept bij de schrijver van dit artikel?
Het punt wat ik eigenlijk probeer te maken is dat zo’n trui altijd zo opvalt. Vaak is het een felle egale kleur waar niks subtiels aan is. Het springt er altijd uit op straat, je draait je hoofd toch even om. Willen personen die zo’n trui dragen opvallen? Waarom moet dat dan per se met een trui van de uni en niet met een t-shirt van Burgers Zoo?
En dan heb ik het nog niet eens uitgebreid gehad over de 30’ers en 40’ers die nog steeds zo’n trui dragen. Ik ga ervan uit dat zij al lang niet meer studeren op de universiteit. Volgens mij is namelijk de tijd dat je 12 jaar over een studie doet, omdat je bier drinken belangrijker vindt dan daadwerkelijk studeren, al lang voorbij. Vaak zijn dat van die types die in kraakpanden wonen waarvan ik me überhaupt afvraag wat ze studeren, maar laat ik niet te veel hierover nadenken voordat ik begin te generaliseren. Terug naar de vraag: Waarom dragen zij de universiteitstrui nog?
Heeft iemand het antwoord op deze vragen of maak ik me zoals gewoonlijk weer eens onnodig druk? Achja, misschien zit zo’n trui gewoon ontzettend lekker.