Leestijd: 4 minuten

Sinds de coronacrisis is het normaler geworden om een mondkapje te dragen. In het openbaar vervoer is het zelfs verplicht. Veel verder dan dit gaat de mondkapjesplicht nog niet in Nederland. Misschien wel jammer. Want als we het ding als fashion item gaan zien, wordt het mondkapje: de nieuwe stropdas.

Tot en met de jaren ’70 van de vorige eeuw was het heel normaal om als man in kostuum over straat te gaan. Je kleedde je doorgaans in een overhemd en een tweedelig pak. Uiteraard droeg je daar een stropdas en vaak zelfs een hoed bij. Voor de zondagen was er zelfs een speciaal kostuum. Dat was een pak dat iets netter was en die je alleen zondags (vandaar de naam zondagskleding) en naar bijzondere gebeurtenissen droeg.

De sombere en nu klassieke kleuren voor een pak werden gedragen. Donkerblauw, zwart, grijs of bruin was de standaard. Deze kleuren zie je overigens nog steeds veel in pakken terug, alleen het kostuum wordt tegenwoordig veel minder gedragen. In een aantal sectoren is een kostuum nog heel gewoon tijdens het werk. Denk bijvoorbeeld aan het zakenleven of specifieker de bancaire sector. De tijd dat we ook in onze vrije tijd een tweedelig pak aantrekken is al lang voorbij.

Van functioneel naar mode

De stropdas werd in het begin vooral functioneel gedragen. Zo lezen we op Wikipedia dat senatoren in het oude Rome droegen een voorloper van de moderne stropdas om hun hals en vooral hun stembanden warm te houden. Het vele spreken in een grote zaal was namelijk belastend voor de stembanden. Omdat vooral senatoren een soort das droegen werd dit gezien als een statussymbool en gingen ook anderen een das dragen. In het leger kreeg de das een andere functie, soldaten veegde er namelijk hun zweet en bloed mee weg.

In het victoriaanse tijdperk veranderde de mode door dat de jasjes hoger werden dichtgeknoopt. Er was minder ruimte voor de sjaals (cravate) die tot dan toe gedragen werden. De gewone man had minder tijd voor het knopen van een sjaal en sinds begin 20e eeuw kreeg de das, zoals we die vandaag de dag kennen, vorm.

De stropdas als identiteit

De hedendaagse pakkenmode kenmerkt zich door veel retro invloeden (Visscher, 2018). Met name in de kleuren. Pakken zijn vandaag de dag vaak donkerblauw of grijs. Tegenwoordig is het wel gebruikelijk om op te vallen met de stropdas. Met de kleur en de print van de stropdas maak je een statement. Het brengt variatie en soms wat speelsheid in jouw look. Het geeft je een bepaalde identiteit. In de zakenwereld of politiek zie je dit vaak gebruikt worden om een bepaald signaal af te geven. Welingelichte Kringen (Perizonius, M. 2014) schrijft duidelijk over wat welke kleur betekent.

Vaak wordt de kleur van de politieke richting of de kleur van de partij gebruikt. Links draagt vaak rood (denk bijvoorbeeld aan de SP of PVDA) en rechts vaak blauw. Bij onderhandelingen kan de kleur rood aangeven dat je er met gestrekt been in wilt gaan. Rood straalt namelijk kracht uit. Een licht blauwe stropdas geeft juist aan dat je open bent en dat je tot een goed compromis wilt komen.

“Gek doen is hip!”

Als je gaat zoeken op stropdassen zie je veel variatie in patronen (effen, geruit, gestreept, bloemendesigns en andere prints), kleuren en zelf materialen. Omdat de kleuren van pakken redelijk beperkt zijn, kun je je met de das enorm onderscheiden. Je kunt zelfs een beetje gek doen met uitbundige designs. Momenteel is uitbundig doen met mode accessoires de trend. Gek doen is hip! Dat verklaart ook het succes van bijvoorbeeld Happy Socks.

Mondkapjes

Nu we doorgaans niet meer zo vaak een stropdas dragen en iedereen wel een paar Happy Socks in de kast heeft liggen is het tijd voor iets nieuws. Sinds de coronacrisis is er veel te doen geweest over de mondkapjes. Werken ze wel tegen Covid-19? Worden mondkapjes straks overal verplicht? In ieder geval zijn ze sinds 1 juni in het openbaar vervoer verplicht. Of de draagplicht wordt uitgebreid, omdat er een tweede golf dreigt aan te komen weten we nog niet, maar wat we wel weten is dat mondkapjes volop verkrijgbaar zijn. Daar zien we een soortgelijke trend als met de stropdas en de sokken: Ze zijn in allerlei kleuren en met verschillende prints te krijgen. Vrouwen zouden dit mooi kunnen combineren met hun shirt of dit als nieuwe modeaccessoire kunnen gebruiken. Er is vast wel een match te vinden met de tas, schoenen of riem.

Vrouwen hebben sowieso al meer met veel variatie in mode (hoeveel schoenen heeft de gemiddelde vrouw?). Een paar verschillende printjes, kleuren en stijlen mondkapjes om het helemaal af te maken misstaat dan niet. Zeker niet als het overeenkomt met de nagellak. Volgens Wenz (z.d.) is de vrouwenmode sinds 2010 een verzameling van stijlen die we de decenia daarvoor zagen. Alles kan! Pasvormen en patronen zijn hierdoor steeds uitbundiger geworden. Veel expressiever dan bij de heren die dit alleen doen met hun sokken of stropdas. Zelf in het zakenleven en de politiek kan het er bij vrouwen heel stijlvol uitzien. Neem een voorbeeld aan de vrouwelijke president van Slowakije. Zij combineert haar mondkapje uitstekend met haar jurk.

President Zuzana Caputova van Slowakije gebruikt het mondkapje als fashion item. Het mondkapje: de nieuwe stropdas
President Zuzana Caputova van Slowakije gebruikt het mondkapje als fashion item. Daar kunnen haar, voornamelijk mannelijke, collega’s nog wat van leren. Bron: Joe Klamer, Getty Images

Wordt dit de nieuwe manier om trendy door het leven te gaan? Voor nu is het in ieder geval de manier om modieus te zijn in de bus of in de trein. Wat denk jij?