De coronacrisis gooit ons leven overhoop. We werken thuis, zien vrienden en familie bijna niet meer en we kunnen niet meer naar de kapper. Erger nog de restaurants en kroegen zitten dicht en we kunnen waarschijnlijk volgend jaar pas weer naar een festival. Is het zo’n ramp dat we niet naar een festival kunnen?
Festivals, Nederland staat er bekend om. Het zit in ons bloed. Het is onze manier om de zomer te vieren. Maar, nu even niet. Een virus dat de wereld in zijn greep houdt heeft roet in het eten gegooid. Vergunningplichtige evenementen zijn, op moment van schrijven, tot 1 september verboden door de overheid. Dit om maar enigszins grip te krijgen op het virus. De Nederlander klaagt zoals gewoonlijk, hun plezier is afgepakt. Het voelt bijna alsof een basisrecht op feesten is afgepakt door de politieke elite. We mogen niks meer van Mark. Sterker nog, zometeen moeten we nog verplicht een mondkapje op!
De gevolgen zijn economisch gezien groot. De eerste grote bedrijven in Nederland die failliet zijn gegaan zijn twee horeca uitzendbureaus: Eventure (Gelderlander, 2020) en Mise en Place (RTL Nieuws, 2020) bestaan niet meer. Het gevolg is dat honderden mensen hun (bij)baan verloren zijn.
Goed voor de portemonnee zo’n crisis, toch?
Veel andere horecabedrijven zien zichzelf ook in zwaar weer terecht komen. Ook zij lopen veel geld mis. Maar hoe zit het met de festivalbezoeker? Deze houden juist geld over aan het niet bezoeken van een festival of feest. Een festival kan een ramp voor de portemonnee zijn. Maar nu even geen dure ticketkosten van meer dan 60 euro om nog maar niet te spreken over wat je op het festival zelf kwijt bent. Zeker met de prijs van gemiddeld 2,85 voor een festivalbiertje. Ook dagen als koningsdag waar de meeste festivals gratis zijn, bespaar je toch gauw een Euro of 30 als je nu niet 10 drankjes koopt op een buitenlocatie. Goed voor de portemonnee zo’n crisis, toch?
Wat doen we tijdens een crisis met ons geld?
Ja, we besparen een hoop geld en geven ons vakantiegeld niet uit aan de horeca. Op de korte termijn heel leuk, want we kunnen ons geld aan andere leuke luxe artikelen besteden. Bijna heel Nederland heeft een groot zwembad van honderden Euro’s in de tuin gezet wat zich niet meer zomaar een opblaaszwembadje laat noemen. VPN diensten meldt dat slechts 4 op de 10 zijn geld spaart voor na de coronacrisis. Veel mensen geven meer geld uit aan onnodige dingen en het online shoppen is flink toegenomen (Metronieuws.nl, 2020).
De vraag is welke economische crisis ons te wachten staat en of mensen er verstandiger aan zullen doen om het geld te sparen. Ook dit is zoals zo vaak natuurlijk heel dubbel: Geld moet rollen om de economie op gang te houden. Dat zorgt ervoor dat banen behouden blijven en er ook dus geld terugverdiend wordt in de huishoudens en er minder werkloosheid ondersteund moet worden door onze sociale staat. Maar wat nou als we het geld over een paar maanden juist zo hard nodig hebben?