Leestijd: 3 minuten

Het is vandaag internationale mannendag! In een wereld waar mannen een steeds slechtere naam hebben en vaak met gruweldaden worden geassocieerd, zet Spilwoord vandaag enkele mannelijke helden in het zonnetje. In het kader van ons principe om alles eens van de andere kant te bekijken, gaan we vandaag voor helden waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord. Hun heldendaden, groot of klein, zijn er echter niet minder op! Maak kennis met deze mannen. Ze zijn (relatief) onbekend maar heldhaftig!

Politicus Abdou Diouf

Held Abdou Diouf - Spilwoord
Bron: Britannica

Deze Politicus begon in Senegal een anti-aids programma voordat de ziekte zijn opmars maakte. Hij zette de media en scholen in om veilige seks te promoten en verplichtte prostituees zich te registreren. Waar aids in de rest van Afrika veel slachtoffers begon te maken, wist hij in Senegal met deze regels het infectiegehalte onder de 2% te houden.

Adrián López Velarde en Marte Cázarez

Deze Mexicaanse ondernemers lanceerden in 2019 een nieuw merk genaamd Desserto. Na twee jaar onderzoek ontdekten ze namelijk hoe ze organisch leer van cactusbladeren konden maken dat 100% dier –en milieuvriendelijk is.

Jack Benny

Held Jack Benny - Spilwoord
Bron: Wikipedia

Na de dood van deze radio -en tv-ster ontving zijn weduwe Mary een rode roos. De dag erna weer. En weer. Na een paar dagen ging ze op onderzoek uit en kwam ze uit bij de bloemist die de rozen stuurde. De bloemist vertelde Mary dat Benny had geregeld dat ze, na zijn dood, elke dag een rode roos zou ontvangen voor de rest van haar leven.

Jordan Kinyera

Held Jordan Kinyera - Spilwoord
Bron: BBC

Deze man uit Uganda zag op zes-jarige leeftijd hoe zijn vader zijn grond/land verloor in een juridische strijd. Hij besloot zichzelf te scholen en volgde een opleiding om zo advocaat te worden. 23 jaar later won hij het land voor zijn vader terug.

Peter Tabichi

Held Peter Tabichi - Spilwoord
Bron: GTB

Deze docent uit Kenya, doneert 80% van zijn salaris aan arme studenten. In maart 2019 ontving hij de Varkey Foundation 2019 Global Teacher Prize en ontving hij een prijs van 1 miljoen. Hij won uit meer dan 10.000 nominaties uit 179 landen.

600 mannen uit Dallas, Texas

Billy Earl Dade Middle School in Dallas organiseerde een evenement genaamd ‘Breakfast with Dads’ waar leerlingen met hun vader konden ontbijten in de kantine. Ze besefte zich te laat dat meerdere leerlingen geen vader hadden of iemand in een vaderrol. De school postte een oproep op Facebook in de hoop minstens 50 vrijwilligers te werven om een vaderrol te spelen voor de leerlingen. De volgende dag stonden er 600 mannen klaar om te helpen.

Jim Cummings

Held Jim Cummings - Spilwoord
Bron: Seriez

Cummings is de man achter de stem van Winnie de Pooh. Hij belt regelmatig kinderziekenhuizen om met zieke kinderen te praten in zijn Winnie de Pooh stem. Op een dag belde hij een meisje dat terminaal ziek was. De moeder van het meisje vertelde Cummings later dat het de eerste keer was in zes maanden dat ze haar dochter zag lachen.

Dr. Jim Withers

Deze arts een arts uit Pitsburgh staat daar bekend als de straatarts. Hij behandeld daklozen en heeft sinds 1992 als hoedanig meer dan 1200 mensen behandeld.

Chiune Sugihara

Sugihara was een Japanse diplomaat in Litouwen. Voordat de nazi’s actief joden begonnen te vervolgen, redde hij ruim 6000 joden door ze neppe visums te geven en daarmee een poging om te ontsnappen. Hij schreef de visums 18 uur per dag. De dag dat zijn consulaat dicht ging en hij zelf moest vluchten, schreef hij nog zo lang mogelijk door. Volgens getuigen gooide hij nog visa’s uit de trein de mensenmenigte in terwijl hij het station uitreed. De wereld kwam pas achter zijn heldendaden toen Israël hem eerde in 1985. Een jaar voor zijn dood.

Patrick Kilonzo Mwalua

Held Patrick Kilonzo Mwalua - Spilwoord
Bron: The Dodo

Deze man rijdt rond door Kenya met een watertruck om zo voor water te zorgen in uitgedroogde gebieden waar het amper regent. Hiermee heeft hij al honderden dieren gered. Hij heeft aangegeven dit te blijven doen totdat er een betere oplossing is voor het droogteprobleem.

Jonas Salk

Jonas Salk ontdekte 1953 als eerste een vaccin tegen polio en redde hiermee miljoenen levens. Sterker nog, door zijn vaccin verdween polio vrijwel helemaal uit de westerse wereld. Als klap op de vuurpijl vroeg hij geen patent aan erop. Dit omdat hij het vaccin aan de wereld wilde schenken. Op 18 oktober 2014 eerde Google hem met een doodle.

Welke onbekende mannelijke helden mis jij nog op deze lijst? Laat ons in de reacties weten wie jij onbekend maar heldhaftig vindt!