Leestijd: 3 minuten

Ja, ja 2020 was een gek jaar. Gelukkig konden we dat overal lezen en horen. Zo’n beetje elke website, social mediapost of talkshow op tv moest het nog even noemen: ‘wat een bizar jaar was 2020’. Eerlijk is eerlijk, dat was het ook wel. Het coronavirus, de Amerikaanse verkiezingen, lock downs, BLM-protesten én Spilwoord zagen het levenslicht. Wat heeft 2021 voor ons in petto?

Het einde van het jaar is altijd een moment van terugblikken. Terugkijken op het afgelopen jaar, maar daarnaast ook vooruit kijken. Dromen over wat het komende jaar jou voor aan kansen gaat bieden. Om maar met de deur in huis te vallen: waarschijnlijk verandert er niet zo veel. Corona hangt nog steeds in de lucht, de meeste mensen blijven bij hun zelfde baan, in het zelfde huis wonen, bij dezelfde partner of blijven vrijgezel. Je hebt zelfs de oudejaarsloterij niet gewonnen. Wat brengt een nieuw jaar nou wel? Wat betreft het coronavirus komt het vaccin er eindelijk. Of moeten we het vreemd vinden dat er zo snel een vaccin is?

Wat dit jaar ons ook zal brengen, we zullen nog wel een paar berichten lezen waarin wordt herhaald dat 2020 een bizar, raar en ongewoon jaar was. Alsof we dat nog niet wisten. Moeten de media het écht altijd zo voor ons voorkauwen? Ontgaat het anders ons bewustzijn, zitten we zo erg in een flow dat we niet terugkijken of denken aan het afgelopen jaar? Ach, misschien maak ik me te druk.

Op dezelfde koers

Zoals ik al zei, volgens mij verandert er rond zo’n jaarwisseling voor de meeste mensen niet zo veel. Het is meer even een momentje van bewustwording. Wat heb je het afgelopen jaar gedaan waar je trots op mag wezen? Waar heb je kansen laten liggen en wat kan er anders in het komende jaar? Ga je afvallen of heb je andere goede voornemens? En ga je die überhaupt wel waarmaken? ING meld dat in 2018 bijna een kwart van de mensen zijn/haar voornemens niet volhoudt en dat er best wel wat steun nodig is om ze wel te volbrengen. Quest meldt, met de voornemenstest, dat slechts 1 op de 8 mensen zijn/haar voornemens waarmaakt.

Vaak komt dat omdat we routines willen veranderen, afvallen en meer sporten zijn goede voorbeelden daarvan. Die routines slijten er nou eenmaal pas na een maand of drie in. Daar is dus wilskracht en doorzettingsvermogen voor nodig. Voordat die routine er dus inzit, laat je alweer een kwart jaar achter je. Voor je het weet is het jaar weer voorbij en kun je terugblikken op een bizar jaar om daarna nieuwe voornemens te maken. Of bekennen dat de vorige ook al niet gelukt waren om ze weer opnieuw voor te nemen.

Blijf dromen

Blijf in ieder geval dromen en vooruitkijken. Soms is het niet eens erg dat je op de automatische piloot met de sleur meegaat. Het is ook niet erg als je niet al je voornemens behaalt. Zorg er in ieder geval voor dat je elke dag ergens voor opstaat dat de moeite waard is. Al is dat misschien iets wat nog ver weg is of stiekem onbereikbaar is. Hoop geeft je een doel in het leven en trekt je uit de waan van de dag.

Nogmaals, ook namens de hele redactie van Spilwoord, een gelukkig, gezond en bizar jaar toegewenst! En laat gerust in een reactie weten wat jouw dromen voor 2021 zijn. En laat ons een bizar jaar tegemoet staan! Paniek bij het vaccineren, de eerste feestjes, het moment dat het mondkapje af mag en rare verkiezingstijden. Dit zodat we eind 2021 niet een bizar saai jaar hebben gehad, maar we kunnen zeggen: wat een bizar jaar was 2021!