Leestijd: 3 minuten

We zitten inmiddels alweer een aantal dagen in 2022. Velen van ons zijn alweer aan het werk of gaan binnenkort weer naar school. Een nieuw jaar is altijd een moment van terugblikken, maar vooral van wat er anders moet in het nieuwe jaar. Dit jaar moet je gaan afvallen, moet je van jezelf jouw eigen bedrijf starten of moet je gezonder gaan eten van jezelf. Eén ding: je moet helemaal niks in 2022!

Het is heel normaal om tijdens een jaarwisseling een moment te nemen om terug te blikken op het afgelopen jaar. Om eens stil te staan bij de dingen die je gedaan hebt en eventueel anders zou hebben moeten doen. Je creëert voor jezelf een bewust moment waarop je bekijkt wat de afgelopen 365 dagen je goed afging en wat er beter kon. Net zoals vorig jaar heb je natuurlijk verbeterpunten die je dit jaar natuurlijk wél goed aan gaat pakken. Dit keer moet je wel!

De goede voornemens die altijd mislukken

We kunnen ze wel weer opnoemen, de meest voorkomende goede voornemens: afvallen, gezonder eten of leven, meer sporten en beter met geld omgaan. Op zichzelf geen verkeerde voornemens alleen we weten inmiddels wel dat de doelen die je voor jezelf opgesteld hebt vaak in februari al zijn mislukt. Je gaat niet meer naar de sportschool, je zit weer in je oude eetpatroon en je bent helemaal niet meer gaan sparen. Waarom dat zo is kun je overal op het internet wel vinden, maar ik wil het hier over een iets andere boeg gooien. Waarom moeten we het onszelf altijd zo moeilijk maken door van alles verplicht te stellen? Waarom moet het altijd een vereiste zijn? Waarom laten we alles niet gewoon op ons afkomen in een nieuw jaar?

Start je jaar rustig

Nieuwjaarsdag is voor de meeste mensen een vrije dag. Het is laat geworden, dus waarschijnlijk slaap je lekker uit. Zeker als je iets te veel champagne en oliebollen op hebt, gebruikt je deze dag om even nog een beetje op te laden en bij te komen voordat je de volgende dag weer naar het werk gaat. Dit jaar was daar gelukkig de zondag nog, een extra dag vrij!

Het is niet verkeerd om deze dagen te vullen met een vooruitblik op het aankomende jaar. Maar verplicht jezelf vooral niet te veel. Waarom zou je? Het is toch vele malen relaxter als je niks moet in het nieuwe jaar. Geen constante druk of het gevoel dat je moet ‘presteren’. Niet constant buiten je comfortzone zitten door anders te moeten eten, je aan dry january te moeten houden of door ineens zonder goed plan vier keer in de week te gaan sporten. In een jaar komen er al genoeg dingen op je af die moeten gebeuren, waarom maak je het jezelf nou zo lastig door daar vanuit jezelf extra dingen aan toe te voegen? Het grappige is dat het ook altijd vanuit onszelf moet. Niemand verlangt van jou dat je tijdens het nieuwjaar goede voornemens maakt. Je maakt het jezelf dus lastig.

Dat extra lastig maken zal er waarschijnlijk ook voor zorgen dat je sneller terugvalt in oude gewoontes. Oftewel, je stopt weer met sporten, je eerste biertje of wijntje drink je al op de nieuwjaarsborrel en je gaat weer anders eten. Als je het meer op je af laat komen, dan zul je lijkt mij alles meer gedoseerd aanpakken en is het beter te behappen. Dingen die je anders aan wilt pakken meer verspreiden over het jaar zal dus beter voor je zijn.

Blijf jezelf verbeteren, maar niks moet

De boodschap die je in ieder geval uit dit bericht kunt halen is dat je mindfull met je tijd omgaat. Niet alles hoeft in een keer al er een nieuw jaar start. Je hebt nog genoeg tijd om aan jezelf te werken en soms moet je net even de kans zien als hij zich voordoet. Het zal wel heel toevallig zijn als alle kansen zich in de eerste paar dagen van een nieuw jaar voordoen. Soms gebeuren er ook dingen in één van die andere 365 dagen van het jaar.

Spilwoord wens je het allerbeste voor 2022! Laat je niet gek maken en neem je misschien eens voor om niet aan goede voornemens te doen. Je moet helemaal niks in 2022! Daarmee start je jouw jaar lekker ontspannen en rustig.