Leestijd: 3 minuten

Het is alweer ‘derde’ kerstdag. De meeste mensen zijn echter nog niet eens op de helft van hun kerstperiode. Het is tegenwoordig namelijk gebruikelijk om met minstens vier groepen iets te plannen. En dat krijg je helaas niet in twee dagen gepropt. Kerstmis is gezelligheid vol verplichtingen. Gelukkig is het in ieder geval nog wel gezellig. Toch?

Tegenwoordig is kerstmis vol gezelligheid en verplichtingen. Vroeger toen je nog bij je ouders woonde toen was kerst nog lekker simpel. Je stond ’s ochtends op en je schoof bij de eettafel aan voor het ontbijt. Later op de dag ging je bij beide opa’s en oma’s langs en ’s avonds zat je weer aan de eettafel voor het kerstdiner. Tweede kerstdag deed je thuis spelletjes en was het gewoon gezellig. Het was niet meer en niet minder.

Naarmate je ouder werd veranderde dit langzaam. Je kreeg een vriend of vriendin, dus één van de kerstdagen ging je naar de schoonfamilie. Grotendeels zag kerst er nog steeds hetzelfde uit.

Totdat je ergens de eind 20 bereikte. Toen begonnen ook vrienden je uit te nodigen om een van je kerstdagen op te offeren voor hen. Natuurlijk zeg je ja, maar als twee vriendengroepen dat doen dan moet je keuzes maken. Ach, je hebt toch wat vakantiedagen opgenomen, dus een ‘derde’ en ‘vierde’ kerstdag kan er nog wel bij. of toch niet?

Gezelligheid kent geen tijd

Op zich geen probleem natuurlijk dat je met vrienden en familie afspreekt. Alleen tegenwoordig heb ik het gevoel dat het allemaal zo verplicht is. Je voelt je al snel bezwaard om nee te zeggen. We moeten(!) naar beide kanten van de familie, drie vriendengroepen en we nodigen onze broer en zus ook nog eens apart uit. Waarom doen we onszelf dit aan? Waar is de vredige kerst in de zin van rust en ontspannenheid? Daar is de kerstvakantie tenslotte ook gewoon voor, toch? Ik hoop dan altijd maar dat de gezelligheid dusdanig overheerst dat het opweegt tegenover de stress die al het geplande oplevert. Want bij kerst hoort ook een uitgebreid ontbijt, flinke lunch en minimaal een drie gangen diner. Als je een van de dagen bij jou host, dan sta je minimaal twee uur in de keuken en je zit sowieso minimaal drie uur aan tafel met het diner. Je gaat tot in de late uurtjes door en je trekt nog een vierde fles wijn open. Dat gaat je ook niet in de koude kleren zitten. Al helemaal als je de 30 al gepasseerd bent.

In ieder geval is kerstmis altijd een periode die je veel met vrienden en familie kunt doorbrengen. Sommigen van ons doen dat nou eenmaal niet zo vaak. Fijn dat er dan een sociaal consensus is rond deze dagen om dat te doen. Alleen laten we niet doorschieten in de gezelligheid waardoor het ‘verplichte drukte’ wordt.

Corona redt ons

Het coronavirus en de maatregelen die er door de overheid zijn genomen, redden ons gelukkig enigszins van de drukte. Het mondkapje zorgt er in ieder geval voor dat we er goed uitzien! De regels die gelden zorgen er nou eenmaal voor dat we minder bij elkaar op bezoek kunnen. Of zorgt dat er alleen maar voor dat we zelfs een zesde kerstdag vieren? Waarschijnlijk niet. We weten ons vast wel in te houden en we beseffen dat een paar dagen zonder verplichtingen misschien stiekem ook wel lekker is. Even voornamelijk alleen met het gezin en genieten van de vrije dagen zonder ze helemaal vol te plannen. Net zoals vroeger weer rustig opstaan, ontbijten en wachten totdat je aan de eettafel kunt aanschuiven voor het diner. Nu nog één jaar wachten totdat we de kerst en de dagen er omheen wél weer helemaal vol kunnen plannen.