Leestijd: 4 minuten

Het is vandaag Internationale Vrouwendag! In een wereld waar vrouwen door teveel mensen onterecht nog worden gezien als het ‘zwakke geslacht’, zet Spilwoord vandaag enkele vrouwelijke helden die het tegendeel bewijzen in het zonnetje. In het kader van ons principe om alles eens van de andere kant te bekijken, gaan we vandaag voor heldinnen waar je wellicht nog nooit van hebt gehoord. Hun heldendaden, groot of klein, zijn er echter niet minder op! Maak kennis met deze fantastische vrouwen.

Theresa Kachindamoto

Heldin Theresa Kachindamoto - Spilwoord
Bron: Navarra

Theresa Kachindamoto komt uit Malawi en heeft informeel autoriteit over 900.000 mensen. Ze heeft haar leven gewijd aan het redden van meisjes uit gedwongen kinderhuwelijken. Ze heeft meer dan 800 huwelijken beëindigd en staat bekend om het aandringen op onderwijs voor zowel jongens als meisjes.

Patricia Douglas

Patricia Douglas was een Amerikaanse actrice die in 1937 werd verkracht tijdens een feestje van MGM Studio’s. De studio probeerde haar zwijgen te kopen door haar een contract en geld aan te bieden, maar ze sloeg het aanbod af en ging openbaar met haar verhaal. Het verwoeste haar leven, maar Douglas was hiermee wel eerste actrice die het aandurfde om openbaar te gaan met een dergelijk voorval. #metoo.

Nokubonga Quampi

Heldin Nokubonga Quampi - Spilwoord
Bron: BBC

Nokubonga Quampi staat in Zuid-Afrika bekend als de ‘Lion Mama’. Op een avond zag ze hoe drie mannen haar dochter verkrachtten. In de worsteling die volgde wist ze twee van de mannen te verwonden. De derde overleefde het niet. Quampi werd aangeklaagd voor moord, maar na enorme ophef werd besloten haar niet te vervolgen. De twee overgebleven verkrachters kregen beiden 30 jaar gevangenisstraf.

Li Zinghjhi

Li Zinghjhi is een vrouw uit China wiens zoon werd ontvoerd in 1988. Ze spendeerde haar leven aan het zoeken naar hem. Ze verspreidde meer dan 100.000 flyers, verscheen veelvuldig op tv, reisde door meer dan 20 provincies en honderden steden. Tijdens deze zoektocht herenigde ze 29 ander vermiste kinderen weer met hun families. Na een zoektocht van meer dan 32 jaar werd ze eindelijk herenigd met haar zoon.

Joyce Diane Brothers

Helding Joyce Diane Brothers - Spilwoord
Bron: Wikipedia

Joyce Diane Brothers was een Amerikaanse psycholoog die door velen wordt gezien als degene die het, voor velen toen vage vak, toegankelijk maakte voor het grote publiek. Door haar 40 jaar lange toewijding aan de promotie ervan, werd ze ‘het gezicht van de psychologie’ en stond ze bekend om haar sterke leiderschap. In 1955 won ze, als klap op de vuurpijl, als eerste vrouw ter wereld de hoofdprijs in de spelshow The 64,000 Dollar question.

Mriya Oktyabraskaya

Mriya Oktyabraskaya was een Russische tank coureur, monteur en later sergeant. Nadat haar man werd vermoord door de Nazi’s, verkocht ze al haar bezittingen om T-43 tank te bemachtigen. Door haar strijd tegen de nazi’s behaalde ze de rank sergeant en ontving ze de bijnaam “de vechtende vriendin”. In 1944 kwam ze in de strijd om het leven. Postuum ontving ze, als slechts één van de twee vrouwen, de eretitel Held van de Sovjet Unie.

Hedy Lamarr

Heldin Hedy Lamarr - Spilwoord
Bron: Zij-kant

Hedy Lamarr werd ooit uitgeroepen tot mooiste vrouw ter wereld. Iets waar de wiskundige zelf niet bepaald blij mee was. Ze had namelijk liever bekend gestaan om haar uitvinding: Secret Communications System. Dit is een methode voor radiocommunicatie, die door middel van frequentieverspringing ongevoelig wordt door storingen van buitenaf. Een basis die vandaag de dag nog altijd essentieel is voor niks minder dan wifi! Kortom: zonder haar zat jij nu niet op jouw device dit artikel te lezen. Erkenning kreeg ze pas met de Pioneer Award in 1997. En de Internationale Dag van de Uitvinder wordt niet voor niks gehouden op 9 november: haar geboortedatum.

Elanor Roosevelt

Elanor Roosevelt was de eerste First Lady die persconferenties hield die alleen door vrouwelijke journalisten bezocht mochten worden. Hiermee zorgde ze ervoor dat veel vrouwelijke journalisten hun baan konden behouden en dat vrouwen meer toegang tot het nieuws kregen. Ook dwong ze kranten hiermee tot het aannemen van meer vrouwen.

De vrouwen van IJsland

De helfdhaftige de vrouwen van IJsland - Spilwoord
Bron: BBC

Op 24 oktober 1975 staakte 90% van alle vrouwen in IJsland. Vrouwen verlieten hun werkplek en hun huizen en legde zo nagenoeg het hele land plat. Het jaar erop voerde de regering een wet door die voor gelijke lonen zorgde en vijf jaar later kreeg IJsland ’s werelds eerste vrouwelijke president. IJsland is momenteel één van de meest geëmancipeerde landen ter wereld.

Shirley Chisholm

Chisholm werd in 1968 de eerste zwarte vrouw ooit in het Amerikaanse congres. Daarnaast stelde ze zichzelf in 1972 kandidaat voor het presidentschap. Ze wist dat ze niet zou winnen, maar ze liet met haar poging zien dat Amerika klaar was voor een (zwarte) vrouwelijke presidentskandidaat. Hiermee inspireerde ze duizenden jonge vrouwen.

Margaret Hamilton

Op 20 juli 1969 landde Apollo 1 veilig op de maan. Waar Neil Armstrong de bekendste naam is in dit verhaal, vergeet men vaak de vrouw zonder wie de maanlanding nooit had plaatsgevonden. Hamilton schreef de code die essentieel was voor de technologie achter de maanlanding. Iets wat zij en haar team, door gebrek aan computers, zichzelf aan moesten leren.

Welke onbekende vrouwelijke helden mis jij nog op deze lijst? Laat ons in de reacties weten! Benieuwd naar enkele mannelijke helden? Zie hier de lijst die we met Internationale Mannendag publiceerden!