Vandaag is het 4 oktober, beter bekend als Werelddierendag. De dag dat we wat extra aandacht schenken aan ons huisdier. Tegenwoordig staat deze dag ook in het teken van dierenactivisme en eten we geen vlees op dierendag. We staan stil bij de vleesproductie en wat vlees eten voor een impact heeft op onze maatschappij. Heel goed uiteraard, maar is het niet een beetje jammer dat we daar slechts één dag in het jaar aan wijden? Is Werelddierendag niet een grote hypocriete bedoeling van de meeste mensen?
Veel mensen halen iets extra’s voor hun huisdier als het 4 oktober is. Sinds 1930 vieren we deze feestdag om meer aan dieren te denken. Franciscus van Assisi bekommerde zich over het lot van armen en zieken, maar ook over planten en dieren. Op Historiek lezen we dat er wordt gezegd dat hij ooit een preek speciaal over dieren heeft gegeven. Later schreef de Tsjechische Ilse Winter een brief aan de voorzitter van de wereldvereniging van de dierenbescherming. In deze brief stelde Winter voor om een dag speciaal te wijden aan dieren. Dat idee werd met open armen ontvangen en zij kozen de dag waarop de Katholieke Kerk Franciscus herdenkt. Zo werd op een internationaal congres in 1929 in Wenen 4 oktober uitgeroepen tot Werelddierendag.
Een dag voor activisme
Tegenwoordig is dierendag veel meer dan alleen maar het denken aan dieren. Ik weet niet precies hoe dat in de jaren ’30 ging, maar nu zijn er veel mensen die bijvoorbeeld minder vlees eten op dierendag. De link met het dierenrechtenactivisme ontstond al in de jaren ’60. De laatste jaren zie je vooral het statement om op deze dag geen vlees te eten. Dit wordt vooral gedaan om het dierenwelzijn te verbeteren en om de veestapel te verminderen (ook met het oogpunt op verbetering van dierenwelzijn). Wakker Dier noemt 4 oktober dan ook Eet geen dierendag. Op hun website lezen we waarom.
“Met Eet Geen Dierendag stimuleren we mensen om vaker lekker iets anders te eten dan vlees. Want als we met z’n allen minder vlees eten, hoeven we minder dieren te houden. Bovendien kun je zo ook op een gemakkelijke manier iets doen voor de aarde én je eigen gezondheid.”
Wakker Dier
De laatste tijd is het dierenwelzijn in de voedselproductie sowieso vaker ter sprake gekomen. Zeker na het lekken van video’s waarin wanorde in slachthuizen aan het licht kwam. Zelfs ook in Nederlandse slachthuizen, meldt RTL Nieuws begin dit jaar.
Dat we daarom beslissen geen vlees te eten op dierendag snap ik wel. Alleen het is natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat. Een dag geen vlees eten zorgt niet voor een minder grote veestapel. Ik snap ook dat we klein moeten beginnen, maar er moet meer gebeuren dan een dag geen vlees eten. Het zou beter zijn om bijvoorbeeld elke week minimaal één dag geen vlees te eten.
Wel vlees, geen like
Veel storender vind ik het feit dat veel mensen altijd moeten verkondigen dat ze met een bepaald protest meedoen. Tegenwoordig moeten we op social media alles delen, zo ook dat je voor een dag vegan bent. Wat natuurlijk onzin is, je kunt niet hoppen tussen wel en niet vegan zijn. Dat is net zoals een roker die zegt dat hij tussen twee sigaretten in geen roker is.
Het hypocriete is dat deze eendagsactivisten in de zomer een keer of 15 gebarbecued hebben en vandaag geen vlees eten. Het is dat het weer vaak niet echt meezit in oktober, anders hadden ze op 5 oktober waarschijnlijk gewoon de barbecue vol gegooid. Die eendagsactivisten zien we steeds vaker heb ik het idee. Iedereen wilt bij een gepolariseerde groep horen. Zij proberen ook nog de mensen die betere dingen te doen hebben dan actief te protesteren mee te zuigen in hun beweging. Zoals gezegd moet het ook prominent op social media geplaatst worden. Waarom is dat? Levert dat tegenwoordig de meeste likes op? Het lijkt wel dat als iets niet op Facebook of Instagram heeft gestaan, dat het dan niet gebeurd is. En wat zegt dat nou echt over ‘de activist’? Als je het mij vraagt ben je dan niet bezig met een statement te maken, maar alleen met je eigen populariteit (of in ieder geval een poging tot die populariteit). Misschien is het goed om op zulke momenten je social media even niet bij te houden.
De stille activist
Ik zou zeggen houd dit soort zaken wat meer bij jezelf. Tuurlijk je mag best laten weten dat je achter #eetgeendierendag staat, maar leg het er niet zo dik bovenop. En kijk eens echt naar je mening op bijvoorbeeld zo’n statement achter dierendag. Sta je daar écht achter? Laat het dan meer in je handelen zien in plaats van op social media. Eet dan vaker wat minder vlees en laat met de #foodporn je salade op Instagram zien. Wordt ook een stillere activist!