Leestijd: 5 minuten

Weet je wat mijn favoriete moment van de zomer is? 21 juni. Weet je waarom? Omdat dat de langste dag van het jaar is en ik dus weet dat vanaf die dag de dagen alleen nog maar korter worden! Elk jaar opnieuw rollen mijn vriendinnen met hun ogen als ze mij op die dag horen roepen dat het alweer bijna kerst is. Ach, rol maar met je ogen, misschien vind je nog een keer een stel hersens daarachter. Waar de zomer voor de meeste mensen dolle pret, joepie, joepie hiephoi is, krijg ik elk jaar opnieuw te maken met de zomerdepressie. Zomerdepressie: ja, het bestaat ja!

Wat is de zomerdepressie? Kun je dat eten?

De zomerdepressie klinkt voor veel mensen nogal vreemd in de oren. De zomer is toch leuk? Nou… nee. De zomerdepressie is een seizoensgebonden depressie die altijd in de zomer de kop opsteekt (Duh!). Waar de meeste mensen bij een seizoensgebonden depressie denken aan de winter, heeft een relatief kleine groep van ongeveer 17.000 á 18.000 mensen last van een zomerdepressie. De meeste mensen die hier last van hebben, raken ontregelt door de verandering van het licht. Dit verstoort vaak je dag- en nachtritme en daarmee de aanmaak van melatonine. Dit kan op zijn beurt weer voor verschillende klachten zorgen zoals slaapproblemen, vermoeidheid, somberheid, stress, irritatie en gewichtsschommelingen. But wait: there’s more!

Maar wat veroorzaakt die zomerdepressie dan?

Niet alleen de verandering in het licht en de langere dagen hebben invloed op het slechte slapen, ook de warmte doet een flinke duit in die vervelende zak. Bij een temperatuur van 24 graden Celsius is het mogelijk om puur en alleen door de warmte wakker te worden. Hierdoor slapen we gemiddeld slechter in de zomer. Daar komt ook bij dat je kamer eerder en langer licht wordt en blijft in de zomer. Hoe vaak ik al wel niet wakker ben geworden van dat irritante lichtstrookje van achter mijn gordijnen om 05:00 uur ‘s ochtends. We zijn het van oudsher in West- en Noord Europa gewend om met donker en koud weer te gaan slapen. De zomer ontregelt die complete inwendige klok.

Een andere belangrijke factor van oorzaken van een zomerdepressie is de sociale druk die er bij dit seizoen komt kijken. Open je social media en iedereen heeft het leuker dan jij. Van iedereen wordt verwacht dat hij of zij het leuk heeft in de zomer. In de zomer doe je toch allemaal leuke dingen? Dan ga je toch lekker aan het strand liggen bakken? Je gaat toch zwemmen? Vakantie, terrassen, feestjes: noem het allemaal maar op. Het is zomer, iedereen heeft erop gewacht, dus jij ook! Dat is de consensus. Maar jaarlijks zijn er dus ongeveer 18000 Nederlanders die daar heel anders over denken. En deze groep, waar ik bij hoor, hoeft niet bepaald op veel begrip te rekenen als het hierop aankomt.

Iedereen kent de winterdepressie, maar de zomerdepressie is nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Mensen reageren raar als je vertelt dat je last hebt van zomerdepressies. De reactie is vaak: ‘Huh, maar de zomer is toch juist heerlijk?’ Een opmerking die ik altijd ondertitel met: ‘Huh, waarom doe jij niet gewoon normaal zoals ikke?’ Dit onbegrip en een afstand tussen de vreugde die je in je omgeving en op social media ziet, draagt vaak ook nog eens bij aan de zomerdepressie. Je social media uitzetten in de zomer is sowieso een goed idee trouwens.

Wat ook nog eens super hypocriet is van mensen die zichzelf zomerliefhebber noemen, want zij klagen net zo hard over de hitte zodra het 30 graden of warmer is. Ik dacht dat je dat zo lekker vond Brechje?! Maar er gloort hoop aan de horizon want gelukkig is er een aantal dingen dat je kunt doen tegen de zomerdepressie.

Wat te doen tegen de zomerdepressie?

Negeer de vervelende zomerliefhebbers

Forgive me for stating the obvious, maar negeer de zomerliefhebbers. Laat je niet vertellen dat je de zomer leuk moet vinden want dat moet je helemaal niet. Ben gewoon lekker jezelf en kijk uit naar de winter voor zoveel als je wil. Ik doe met je mee! Google desnoods plaatjes van winterse landschappen als je daar zin in hebt.

Neem wat je op social media ziet met een korreltje zout

Dat social media een vertekend beeld van de werkelijkheid geeft, moge duidelijk zijn. We delen alleen maar de leuke dingen op social media, waardoor het lijkt alsof iedereen een top leven heeft. Jij ziet dat en denkt: maar zo leuk is mijn leven helemaal niet. Nee dat klopt maar dat van die ander ook niet! Het is het omgekeerde van het journaal. Als je het journaal kijkt, lijkt het alsof de hele wereld naar de getver gaat. Achter elk leuk zomerkiekje dat je op Facebook of Insta voorbij ziet komen, schuilt een doodgewoon mens van vlees en bloed dat tekortkomingen heeft en verdriet kent net zoals iedereen. En je moet maar zo denken: jij bent straks in de winter blij, en dan doet hij of zij dikke vette boehoe!  

Blijf doen wat je leuk vindt

Zodra je niet lekker in je vel zit, is de verleiding onbewust groot om te stoppen met de dingen te doen die je leuk vindt. Luister naar tante Martine en blijf juist doen wat je leuk vindt! Hoe raar het misschien ook is voor sommige mensen. Heb jij zin om met 38 graden Home Alone te kijken? Doen! Heb jij zin om ondanks de hitte warmte chocolademelk met slagroom te drinken? Gaan met die banaan! Zoals een uitspraak, die ik ooit ergens las, luidde: “Je kunt de storm niet kalmeren, maar jezelf wel. Die storm gaat vanzelf voorbij.”

Wees verstandig

Met pijn in mijn hart raad ik je ook aan niet teveel te drinken (auw!) en ervoor te zorgen dat je voldoende slaap krijgt. Hou je standaard dag-nacht ritme vast, drink kamille thee, lees een boek voordat je gaat slapen, ga niet lopen Netflixen rond bedtijd en eet geen vaste voeding vlak voordat je gaat slapen. Toch last van the munchies? Ga dan voor een pretentieuze smoothie, een schaaltje magere kwark of yoghurt.

Wees lief voor elkaar

Mensen die last hebben van een winterdepressie kunnen altijd op begrip rekenen, zelfs van mij. Mijn oproep aan mensen die van de zomer houden is om ook begrip te tonen voor mensen die last hebben van een zomerdepressie. Dwing elkaar niet tot onnodige verplichtingen gefabriceerd vanuit maatschappelijk opgelegde verwachtingen. Ga lekker aan het strand liggen als je wil, dat is prima. En laat mij lekker binnen zitten als ik dat wil, want dát is ook prima. Geen zorgen: we doen echt wel een keer een terrasje samen.

Door: Martine Seuren

Wegens privacyredenen schrijft Martine Seuren onder een gefingeerde naam. Haar echte naam is bij de redactie bekend.