Cadeaus geven is een veelbesproken onderwerp waarbij de keuze tussen originaliteit en gemak vaak centraal staat. Terwijl sommige mensen kiezen voor de eenvoud van bijvoorbeeld geld als cadeau, is het ontvangen van een origineel geschenk vaak veel leuker. Het vergt echter meer inspanning van jou als de gever van het cadeau. Je moet de persoon die je iets cadeau doet goed kennen om een passend cadeau te kunnen vinden. Daarin schuilt de kunst van het cadeau geven.
We hebben eerder al eens geschreven over de vreemde situaties die een boek cadeau doen kan opleveren. Daarin waarschuwde we min of meer al dat je voorzichtig moet zijn met een boek cadeau doen. Je weet echter nooit of een boek aan de smaak van de ander voldoet. Nu willen we eens kijken naar de kunst van het cadeau geven in het algemeen. Er zijn namelijk wat interessante overwegingen die je kunnen helpen bij het volgende cadeau dat je moet geven.
Het gemak van een simpel cadeau
Veel mensen kiezen voor het gemak van een simpel cadeau. Denk aan een paar ‘standaard’ speciaalbiertjes, een fles wijn, een cadeaukaart of geld. Geld is praktisch en stelt de ontvanger in staat zelf iets te kopen naar eigen keuze. Daarmee loop je niet het risico van het geven van een cadeau dat mogelijk niet in de smaak valt. Daarnaast voorkom je dat een cadeau ergens in een kast of op een boekenplank verdwijnt om stof te vangen en niet gebruikt zal worden. Geld kan uiteraard nuttig zijn voor grotere aankopen of om te sparen voor iets speciaals. Daarmee geef je de ontvanger de vrijheid om zelf te bepalen waar hij het aan besteed. Het is een cadeau dat altijd van pas komt, ongeacht de persoonlijke voorkeuren van de ontvanger.
Voor dit type cadeau hoef je de persoon niet echt te kennen. Je kunt bijna iedereen blij maken met dit soort cadeau’s. Bij biertjes of cadeaubonnen kun je wel iets meer richting de smaak van iemand gaan, maar vaak dring je eigenlijk meer jouw eigen voorkeur aan iemand op.
De uitdaging van een origineel cadeau uitzoeken
Zoals we al eerder schreven: een origineel cadeau uitzoeken vereist echter dat je als gever de ontvanger goed moet kennen. Het gaat niet alleen om het kennen van iemands voorkeuren, maar ook om een doorgronde kennis van iemands persoonlijkheid. Je moet tijdens gesprekken opletten wat iemand echt graag zou willen en daar moet je soms goed tussen de regels door kunnen lezen. Ook moet je goed onthouden wat iemand zijn of haar wensen zijn. Het kan namelijk zijn dat die persoon pas ruim een half jaar later jarig is. Het vergt tijd, aandacht en soms zelfs wat onderzoek om de juiste keuze voor een cadeau te maken. Dit kan een uitdaging zijn, vooral als je niet heel vertrouwt bent met de persoon die het cadeau in ontvangst mag nemen.
De waardering van een origineel cadeau
Wat is nu de juiste aanpak bij het geven van cadeaus? Dat hangt af van de situatie en de relatie tussen jou en ontvanger. Als de relatie niet erg hecht is of als de ontvanger duidelijke voorkeuren heeft, kan een wat minder origineel cadeau zoals geld of een cadeaukaart een verstandige keuze zijn. Het biedt flexibiliteit en voorkomt potentiële teleurstellingen. Aan de andere kant, als je de ontvanger goed kent en er sprake is van een diepere band, kan het de moeite waard zijn om de uitdaging aan te gaan en een origineel cadeau te geven.
Met een goed doordacht cadeau waar je wat meer moeite in gestopt hebt laat je zien dat je de ontvanger waardeert. Je voldoet als het goed is aan de behoeftes en interesses van de ontvanger. De waardering die dat naar jou toe oplevert is ongekend. Jullie band zal daardoor versterken en er is de mogelijkheid dat hij of zij de volgende keer jou ook een betekenisvoller cadeau geeft.
Verhef een cadeau geven tot een ware kunst
Wil jij het cadeau geven tot in de puntjes beheersen, dan zijn er altijd (ongeschreven) regels waar je je aan moet houden. Sommige regels zoals het inpakken van een cadeau liggen natuurlijk voor de hand. Maar ook daar kun je net iets meer je best op doen. Probeer je volgende cadeau eens even net iets mooier in te pakken en gebruik daarvoor eens niet een standaard, vaak goedkoop, stuk inpakpapier. Op de website van gezondnu vind je algemene etiquette regels en ook een paar tips voor het ontvangen van cadeaus.
De basisregels die je in gedachte kunt houden vind je hieronder. Hiermee geef jij al snel een stuk betere cadeaus aan je vrienden en relaties.
- Personaliseer het cadeau: Een goed cadeau toont aan dat je de ontvanger goed kent.
- Vermijd generieke cadeaus: Het geven van cadeaus die niet specifiek zijn afgestemd op de ontvanger kan de indruk wekken dat er weinig aandacht is besteed aan de keuze.
- Denk na over de ontvanger: Het is cruciaal om rekening te houden met de smaak, voorkeuren en behoeften van de ontvanger bij het kiezen van een cadeau.
- Presentatie en verpakking zijn belangrijk: Besteed aandacht aan de presentatie en verpakking van het cadeau. Een mooi ingepakt geschenk maakt de ervaring nog specialer.
- Het gaat om de intentie: Het geven van een cadeau draait om de intentie en de gedachte erachter. Zelfs als het cadeau niet perfect is, wordt het gebaar gewaardeerd. Het laat zien dat je iemand blij wilt maken.
Vooral de laatste regel is belangrijk. Het geven van een cadeau draait om de intentie en de gedachte erachter. Zelfs als het cadeau niet perfect is, wordt het gebaar van het cadeau geven gewaardeerd. Het is de intentie om iemand blij te maken met iets waar hij of zij wat aan heeft en dat iemand zich speciaal en gewaardeerd kan voelen tijdens de gelegenheid.